Tintin (snart) 11 månader

Sista uppdateringen på hennes vikt är från 8 månader: 9,4 kg 71,5 cm lång. Ska bli intressant att se hur mycket hon väger nästa gång vi ska till BVC (nästa vecka)

Sist jag uppdaterade om Tintin var hon 7 månader, snart är hon hela 11 månader. Förlåt men vart tog detta år vägen?? Förstår verkligen ingenting.. håller just nu på att planera hennes 1 års kalas (självklart enbart med familjen)

Utveckling:
32 mars så tog Tintin sina absolut första steg i plural och nu skulle jag säga att hon går. Fast inte längre sträckor såklart men mellan bord, till mig och så kan hon gå medan hon håller mig i ena handen.
Två tänder har tittat fram men inga mer än så länge. Om jag jämför med när Todd var 11 månader så är hon inte lika framåt, men hon är världens gladaste jäkla unge. Skrattar hela tiden, hon verkar älska livet, ja förutom när Todd kanske råkar putta henne lite för hårt eller om man tar något ifrån henne som hon vill leka med, så jävlar. Det krävs ett helt eget inlägg för att prata om hur det går med två pseudo tvillingar hemma ?

Sömn och mat:
Hon äter väldigt bra, trots att hon också slukar 4-5 välling om natten. Fattar inte vad jag gör för fel med mina barn ? varför vill dom båda dricka välling i samma takt som jag dricker vin ute.. men ungefär såhär ser våra dagar ut nu

06:30-07:00 går upp
08:00 äter frukost (en macka då hon börjat hata gröt)
09:30 mellis (klämmis) och nap på 20 min, ibland skippar hon den
11:00 lunch (allt från färdig burkmat till makaroner och köttbullar)
12:00-14:00 sover hon (så glad att jag fått in samma sovtid som Todd har redan nu, det kommer underlätta när hon ska börja förskolan efter sommaren och när man är själv med barnen)
15:00 mellis
18:00 middag
19:30 sova

Sen som sagt vaknar hon flera gånger om natten. Jag har ca 1 timme på mig från nattning till att jag måste ligga nära henne igen. Så jag är lite rådvill hur jag ska göra, ska jag först avvänja med välling och se hur närheten och sömnen blir, eller ska jag börja natta henne i egen säng? Känns väldigt kvävande att inte kunna riktigt slappna av på kvällarna / känna sig stressad att hinna allt innan hon vaknar. Förstår att hon behöver närheten men finns de några life hacks jag inte känner till?

Tintins jacka är btw ifrån Zara, så många som frågade?

Tintin 7 månader

Man tycker tiden går snabbt med 1 barn men med två barn är det verkligen som att tiden försvinner. Trodde de var en vecka sen jag bloggade sist men insåg att jag inte skrivit ett inlägg på hela december. Shame on me! Jag vill absolut inte släppa bloggen då jag älskar att skriva av mig men just nu har jag inte så mycket tid så jag hoppas ni orkar med ändå <3 Snart (okej efter sommaren) haha går Tintin på dagis och då kommer jag uppdatera här flitigt.

Utveckling:
Hon blev ju den 21 december 7 månader gammal, och som jag misstänkte så kröp hon tills dess. Det är så kul att se hur olika barnen faktiskt är. Todd stod länge och gungade fram och tillbaka innan han tog sitt första krypsteg, Tintin har använt en teknik där hon mer sitter på rumpan och drar sig fram innan hon insåg att det går fortare att kryp. Hon ser lite ut som en groda när hon gör det.
Hon är väldigt stark i armarna och såfort hon ser en kant hon kan dra upp sig till så gör hon det. Dvs. kan ej lämna henne ur sikte då inte hon drar upp sig men ramlar direkt efteråt.

Inga tänder har börjat titta fram men hon dregglar och tuggar otroligt mycket på allt i henne väg så dom kanske är på G. Gud va jag njuter sista månaden med denna tandlösa lilla tjej.

Om ni vill läsa om Todd’s 7 månaders uppdatering kan ni göra det här (klick)

Sömn- och matrutiner:

Vid det här laget så somnade Todd med flaskan i vår säng varenda gång han ska sova. Tintin somnar aldrig till flaskan, vilket jag förstått är rätt bra, för dom kan man vänja av dom vid maten lättare och lägga ned dom i sin säng. Tintin’s rutiner ser ungefär ut såhär:

Vaknar 07:30-08:00
Frukost 08:00-08:30, då får hon gröt, två kokta ägg (ägggulan) eller avokado
Sovstund 1: 09:30-10:00 och då sover hon ca 30-40 minuter
Mellis när hon vaknat (typ mosad banan, en liten fruktklämmis)
Lunch 11:00-11:30: oftast blir det gröt eller någon smakportion
Sovstund 2: 12:00-13:30
mellis ofta en liten portion gröt
sovstund 3: 16:00-16:30 (här sover hon ofta bara 20-30 minuter)
Middag 17:00 , jag har börjat mixa ihop det vi äter till middagen, hittills är favoriten korvstroganoff. Vi saltar inte maten när vi tillagar utan sedan när vi dukat fram så hennes mat blir saltfri.
sista mellin 19:00-19:30 en stor portiongröt
Somnar 19:30-20:00 (får då en halvflaska välling).

Alla med bebisar vet att dagarna ser lite olika ut men såhär ser det ofta ut, hon äter väldigt mycket mat om man jämför med Todd. Men vissa dagar vill hon inte ha sina mellanmål eller så äter hon inte hela portioner så det är verkligen olika dag till dag.
Gällande sömnen var ni många som frågade hur jag lyckades natta henne i sängen utan att vagga eller ligga bredvid och jag kan ju säga att det fungerar 50/50 av gångerna. Det bästa är när jag tröttat ut henne innan läggdags med att ha matat henne, låtit henne krypa omkring och härja fritt och badat henne. Då kan jag lägga ned henne i vår säng (hon har ingen egen ännu) och klappa henne på kinden. Hon gråter ju till lite då och då men jag pratar och sjunger med henne och tillslut somnar hon. Vissa kvällar har vi tur, då sover hon från 19:30/20:00 till ca 23:00 innan hon vaknar men nu på senare tid så sover hon så oroligt så jag ger upp och tar upp henne till mig istället. Veckan efter nyår ska jag försöka sluta amma nattid och även få henne att sova i egen säng. Tänkte att ni får följa med på YT, kul va?

Juste, jag frågade ju er för någon vecka sen på instagram hur eran 7 månaders bebis sov, åt och ja ni vet hela grejen och här är era svar:

Hur ofta & hur länge sover er 7 månaders?
vanligast var 2-3 gånger/dag, och lika som med Tintin så är första sovstunden kort, andra lång och tredje kortast

Hur ofta äter era 7 månaders och vad?
Vanligast med var tredje timme .

Dom flesta varvade med bröstmjölk, gröt, klämmiga, välling, och lite “vanlig” och burkmat.

Äter de fortfarande på nätterna?
De flesta slutar mellan 4-8 månader
Dom som fortfarande ammade/gav mjölk så behövde dom mata från var 3:de timme men dom absolut flesta matade mellan 1-3 gånger

Efter jag gjorde min lilla undersökning kan man ju bara konstatera att bebisar är så olika. Jag märker ju även det på Todd och Tintin. Dom är som dag och natt i hur dom äter, sover och utvecklas.

Tintin 6 månader

Vikt: 8,3 kg / längd: 68 cm

Förstår ni att Tintin redan är 6 månader? dessa första månader har gått så mycket fortare än vad dom gjorde med Todd. Kanske inte så konstigt då vi nu har två barn istället för ett haha (makes sence) men jag fick lite smått panik idag för nu börjar hon ju verkligen växa, många av hennes fina kläder jag köpt i alldeles för stora storlekar för att hon ska kunna ha länge går inte längre på.

Hon har iallafall börjat få tillbaka hår, det är väldigt mörkt så har en känsla att hon kanske blir mörkhårig. Så svårt att se de framför mig då jag alltid sett en blond Tintin

Tintin till vänster och jag till höger, hur lika?

Rutinerna med mat:

Jag ammar fortfarande heltid skulle jag säga. Vi har dock precis börjat med att ge gröt till frukost, något mer matigt till lunch och gröt till middag så idag har jag bara ammat 2 gånger totalt. Tanken är att sakta med säkert sluta amma på dagen helt väldigt snart.

Sovrutiner:

Vi har inte riktigt fått in sov/vakna rutinerna ännu. Hon sover liksom super oroligt från 19:30 så om jag inte typ ligger i ett tyst rum med henne vaknar hon. Det är ju litee jobbigt, särskilt eftersom 19:30-22 brukar vara min och Busters tid ihop. Den blir liksom obefintligt.

På dagarna har vi fått lite bättre rutiner

Hon vaknar oftast (väldigt olika dock) vid 06/07 så hennes första nap sker runt 08:30/09. Då sover hon ca 1 timme.

Nästa nap sker vid 12 och då sover hon vanligtvis 2 timmar, är vi ute i vagnen kan hon sova tills vi väcker henne haha. Sen tar hon sin tredje och sista nap vid 16:00 och då sover hon typ 30-40 min

Hur ofta hon vaknar på nätterna har jag ingen aning om, hon snuttar rätt ofta på tutten så det kommer bli svårt att vänja av henne vid den. Jag vill verkligen satsa mer på hennes sovrutiner än vad vi gjorde med Todd som fortfarande vaknar på natten och dricker välling. Så tanken är nog att sluta amma på natten nästa vecka om jobbet tillåter. Jag vill inte ha för mycket inbokat.

Utveckling:

Hon står på alla fyra och gungar fram och tillbaka. Allt gick så fort, från att hon typ bara låg och sprattla på alla fyra tills hon verkligen kan ta sig till ställen genom att crawla. Tror hon kommer krypa innan hon blir 7 månader.

Det är så kul att gå tillbaka och kolla hur Todd var vid den här ålder. Och hur lika fast olika dom ändå är. Vid den här tiden kunde jag lämna ifrån mig Todd utan problem för att jobba, det har inte skett med Tintin om vi säger så haha. Jag LÄNGTAR tills hon kan vara ifrån mig mer än 1 timme. Sist var i augusti. Här kan ni läsa om Todds 6 månaders utveckling

Tintin’s rutiner

Tjejen har blivit så stor, 21 oktober blir hon hela 5 månader. Känns som det gick fortare denna gång, kanske för att vi även har en snart 2 åring som springer omkring här hemma haha. Keeping us busy så att säga

Idag var vi hos BVC. Hon fick återigen sprutor (tror jag ogillar det mer än henne) men i övrigt gick det super bra. Hon följer sin egna kurva och är nu 64 cm lång och vägde ca 7,5 kg

Angående rutinerna… Ja dom går sådär. I ca 2-3 veckor har jag kunnat natta henne i sin säng, dvs. Lagt ner henne med napp och lite musik och efter 10-15 min har hon somnat själv men från slutet av förra veckan har det varit en kamp som slutat med att jag vaggat henne i sitt bärnest. Vet liksom inte om jag ska fortsätta kämpa och ”låta” henne skrika lite mer bara eller om jag helt enkelt får acceptera faktum att hon vill sova med mig haha, känns som vi hade behövt ett barn nu som var lätt med sömnen. Tålamodet är ju liksom redan lite kort då vi kämpat som f** med Todd

Gällande utvecklingen så snurrar hon från mage till rygg och tvärtom sedan 1 månad tillbaka, hon skrattar för fullt och ler hela tiden. Hon är typ den gladaste bebisen jag varit med om.

Sover dessutom helt okej om hon får sova med mig. Hon sover i sitt nest fram till 00:00 varje kväll, då vaknar hon typ och vill sova närmare mig. Jag kanske ska ta några veckor nu och bara ge mig f** på att hon ska sova i egen säng?

Vad mer vill ni veta i dom här uppdateringarna?

Tänkte att ni får hennes rutiner nästa månad, vi har provat med lite rutiner men alla dagar ser så olika ut så de enda jag kan säga är att hon sover typ var 2 timme. Hon går också och lägger sig rätt sent, typ 21:00-22:00

Todd’s nya rutin – sover till 08:30

Syskonlivet fortsätter att lira. Todd är såå nyfiken på Tintin och jag längtar tills hon är lite äldre och dom kan leka ihop!!

Jag tänkte iallafall ge er en snabb uppdatering på hur det går med Todd’s nya rutiner. Han har för de första slutat dricka välling på nätterna (enstaka tillfällen får han 1 välling vid ca 02) detta har skett helt utan att vi egentligen gjort något speciellt, tror bara med förskola och all mat han får i sig så är han inte lika hungrig på nätterna.

Sen till vår nya rutin, jag vet inte om jag är kär i den än men hittills har det fungerat för oss. Istället för att gå och lägga sig 19:30 så nattar vi honom 20:30. Nattningen tar fortfarande (oftast iallafall) 1 timme så mycket av kvällen försvinner men han sover till 07:30-08:30 på morgonen och det är sjukt värt att inte behöva gå upp vid 05:00

Nu är han ju dessutom mysig att hänga med på kvällarna (de va han innan med men nu kan man kolla på en film ihop och mysa i soffan). Hela hans utveckling den här sommaren har gått så fort. Fattar inte riktigt när han blev så stor, han pratar 3 ords meningar.

Nu: sitter och jobbar på NO18 med Hanna och jobbar, ska strax iväg och fixa lite grejer innan jag slänger in handduken för idag. Sjukt produktiv dag vill jag påstå!

Hur går livet som tvåbarnsmamma

Typ det ni undrar mest på senaste. Hur är livet som tvåbarnsförälder/mamma? Hur fungerar det för barnen? Och jag kan säga att för varje dag som går så blir livet lättare och lättare. Det var nog som mest jobbigt i början då Tintin var så skör, och satt fast på mig. Nu övar vi flaska här hemma igen (hon tog den men har slutat) så Buster kan steppa in mer. Men jag känner liksom att jag får tid för båda. Hemma på dagarna med Tintin och både innan och efter förskolan med Todd.

Han är så duktigt på att säga till om hur han vill ha det. Så vill han att jag ska leka med honom så går han mot mig pekar och säger pappa tar bebis, mamma Todd. Typ det gulligaste som finns. Varje morgon vill han gosa med mig och då kryper han upp och ber Buster ta Tintin.

Svartsjukan är typ som bortblåst, tror räddningen för oss var att hänga på landet i 6 veckor där vi hade väldigt mycket hjälp, och Todd väldigt många som ville leka med honom

Och ni som undrar om Tintin, vi ska på 3 månaders kollen nästa vecka och är jätte pepp på den. Hon sover fortfarande rätt mycket på dagarna och oftast från 23-02 på nätterna i egen säng. Tänkte dock försöka skriva ned nu hennes rutiner i några dagar och se om dom är samma varje dag eller om vi ska försöka göra lite nya rutiner. Berättar mer om det när jag kommit längre.

Men summan av kardemumman, två barn är verkligen full rulle. Som många säger hade man typ inte barn förrän man har två (missförstå mig rätt men 1 barn är väldigt lätt jämfört med 2 barn, men vet ju själv att jag tyckt livet med 1 barn också varit jätte tufft). Det är dock det roligaste och mysigaste jag varit med om. Hittade en quote häromdagen ”find what you die for, then live for it” och japp, det är precis vad jag gjort

Rutiner

Sorry för mycket barnsnack på bloggen nu. Lovar att det blir mer annat sen när semestern är över och vi är tillbaka i stan men just nu händer de inte så mycket och inte så att jag fotar massa outfits härute.

Jag ville iallafall uppdatera och fråga er lite om rutiner. Vi har inte alls så mycket rutiner med Tintin so far. Hon äter vanligtvis varannan eller var tredje timme men älskar att ligga vid tutten.
Hon sover ofta en längre stund under dagen och innan middagen sen somnar hon för natten vid ca 21-22 och vaknar nästa gång vid ca 01:00 och behöver då ligga vid tutten och sova fram tills vi vaknar vid ca 06:00.

Min fråga till er är egentligen, när började ni med rutiner? Och vad är era bästa tips i början?

Med Todd hade vi nämligen inga rutiner förrän han blev ca 4-5 månader, och då var det bara sov rutiner, matrutinerna kom senare.

Tintin 6 veckor – skillnaden på Todd och Tintin och vad har underlättat för oss

Den här tjejen var på sin 6 veckors kontroll för två veckor och vägde 5150 gram När Todd var 6 veckor vägde han bara 4536 kg

Hur går mamma livet till två små troll då undrar ni? Tänkte uppdatera er i ett helt inlägg här på bloggen men insåg när jag kollade tillbaka på Todd’s 6 veckors uppdatering att jag hade så mycket mer tid för honom, jag fick lite ångest för det. Tintin kan liksom inte få den uppmärksamheten jag gav honom och på så sätt känns det som jag ibland missar saker.

Men vi har fått världens finaste bebis. Hon är mycket ”snällare” än Todd om man får jämföra. Skriker sällan, är ofta nöjd, behöver inte bara vara hos mig, sover rätt lätt själv, tar flaskan utan problem osv. Att hon är lätt underlättar minst sagt vardagen. Nu när vi försökt flaskan på senaste dock har hon börjat krångla, har ni några tips utom att fortsätta ge?

Såhär såg Todd ut när han var 6 veckor, känns som evigheter sen. Nu börjar Tintin mer se ut som sig själv, innan var hon väldigt lik Todd. Här (klick) Kan ni läsa mer om Todds 6 veckors utveckling

Ni ville att jag skulle tipsa lite om vad som underlättat vardagen för mig, alla bebisar är ju olika med det som underlättar otroligt för mig är:
– Elvie’s pump, många tycker den pumpar sakta men att kunna pumpa med båda händer fria sker sällan
– Bärsjal/babybjörn: hon somnar i den utan problem. Babybjörn har ju en som är från 0-4 veckor och den har varit super för oss, uppskattade ändå den mer än bärsjal
Babysitter – guld värd. Hon älskar att vara i sin och jag kan till och med be Todd gunga henne i den försiktigt
Tvn – ja jag kommer säga det men tvn har räddat oss. Vi har en från Stokke och babybjörn men skulle säga att babybjörn är bättre

Tintin 4 veckor

Vikt: 4596 gram längd 55 cm

Hon har precis som Todd börjat förlora sitt mörka hår, hon håller förmodligen på att bli blond. Nu är det inte jätte mycket hår kvar heller haha


Nu är Tokan som vi kallar henne 4 veckor (eller ja nästan 5 veckor). Inte mycket som hänt sedan sist förutom att hon börjar ta flaskan (wihoo) nu gäller det bara att jag ska hinna pumpa så mycket som möjligt så jag kan bunkra upp kylen med mjölk. Minns inte att Todd var lika lätt med just flaskan men kanske började senare med honom.

Det är mycket saker jag kommer göra annorlunda med Tintin. Exempelvis ska hon få sova i sin egna säng tidigare, sluta med mat på natten tidigare osv. Saker som underlättar livet sen.

Hon växer iallafall så det knakar och hon är väldigt duktig på att hålla upp nacken, tycker nästan det är läskigt, glömt bort hur rädd man är i början. När vi åker båt så får B köra så långsamt han kan haha

Hon sover iallafall väldigt bra och är hittills en väldigt nöjd bebis. Gnäller sällan (eller typ bara när hon inte får vara med mig haha). Skulle faktiskt vilja påstå att hon är bra mycket lättare än var Todd var. Men det kommer säkert ändras haha

Tänker att dessa uppdateringar ska komma varje månad så hojta till om det är något speciellt ni undrar. Finns ju inte jätte mycket att uppdatera om nu

Tintin 3 veckor

Vikt: 3900 gram längd: 52 cm (nästan som Todd, han vägde 3400 gram efter 3 veckor dock hade han växt mer, från 49 till 54 cm)

Nu har lilltjejen blivit hela 3 veckor, känns dock som vi haft henne längre haha. Det är sjukt hur stor skillnad det redan är från att vi kom hem. Nu är hon väldigt vaken (speciellt 2-3 timmar under natten). Hon har börjat lyfta på huvudet och kan faktiskt hålla det uppe några sekunder. Hon är hittills en väldigt nöjd bebis, så länge hon får närhet och tutte. Jag har börjat pumpa lite så förhoppningsvis kan vi snart börja ge henne flaskan, det kommer kännas skönare för mig så jag med gott samvete kan hitta på saker själv med Todd osv.

Jag gick tillbaka och läste om Todd (på bilden till vänster var han 20 dagar gammal) när han var 3 veckor och det verkade faktiskt som han var mer missnöjd just på nätterna. Verkade som vi var vakna rätt mycket och att man var tvungen att gå omkring och vagga honom. Lite skönt om Tintin väljer att sova bättre, med tanke på att Todd fortfarande inte sover bra haha.

Men vår ”bebis honeymoon” är nu över haha det blir svårare för mig att jobba nu när hon är mer vaken så i juli tror jag faktiskt att jag går på mammaledighet. Vi kommer ju ändå vara ute på landet från nästa vecka och kommande veckor så kommer vara nästan helt ledig under sommaren. Förstår ni va mysigt?