Rutiner

Sorry för mycket barnsnack på bloggen nu. Lovar att det blir mer annat sen när semestern är över och vi är tillbaka i stan men just nu händer de inte så mycket och inte så att jag fotar massa outfits härute.

Jag ville iallafall uppdatera och fråga er lite om rutiner. Vi har inte alls så mycket rutiner med Tintin so far. Hon äter vanligtvis varannan eller var tredje timme men älskar att ligga vid tutten.
Hon sover ofta en längre stund under dagen och innan middagen sen somnar hon för natten vid ca 21-22 och vaknar nästa gång vid ca 01:00 och behöver då ligga vid tutten och sova fram tills vi vaknar vid ca 06:00.

Min fråga till er är egentligen, när började ni med rutiner? Och vad är era bästa tips i början?

Med Todd hade vi nämligen inga rutiner förrän han blev ca 4-5 månader, och då var det bara sov rutiner, matrutinerna kom senare.

0 reaktioner på “Rutiner”

 • Även fast jag själv inte har barn så tycker jag det kan vara intressant med sånna här inlägg 😃 kram <3

 • Fia anderberg says:

  Heeej fina! Vi började med rutiner med Ingrid redan när hon va 1,5 månad och även om vi har endast 1 barn tycker jag det verkligen underlättat allt. Framförallt på kvällen. Vi läste och sövde henne redan då och det har vi verkligen fungerat för oss ❤

 • Tycker vi hade rutiner mer eller mindre från start, men började natta M vid 2 månader och har gjort likt sen dess. När han blir trött för kvällen vid 17 byter vi blöja, myser lite och ammar. Sen somnar han i sin säng (4,5 månad nu). Men tiderna ändras av och till men oftast har vi 17.30-06 med 2-4 uppvak.

 • Felicia says:

  vi började med rutiner när vår son var 1 mån, började funka när han var cirka 2 mån. från och med att han var 2,5 mån så har han bara ett uppvak kl 04:00 för mat och han somnar vid 22-23, vaknar sedan vid 07:00. Han äter snarlikändande tider också.

  är så skönt att vi verkligen försökte med rutiner från början

 • M says:

  Tänker att man kan införa rutiner som blir en vana för barnet om man vill, typ samma rutin innan läggning ex bada, släcka ner, pyjamas på osv. Men riktiga rutiner som håller går de ens efter de typ fyller ett år? Plötsligt kommer ju någon utvecklingsfas eller så får de en tand och då ställs ju allt upp o ner. Jag har följt barnet de första året, dvs ammat helt fritt men har dock försökt följa rulla vagns sömnschema från 4månader bara för o ha nåt o gå efter, men sen har det ju inte lyckats alla gånger men kan va skönt o utgå från nåt!

 • Jenni says:

  Barnets hjärna är inte tillräckligt utvecklad för att kunna få riktiga rutiner och förstå skillnad på natt och dag förrän vid 3-4 månaders ålder ungefär. Rekommenderar starkt “första året” på Netflix för mer info 🙂 sen är ju alla barn olika och för oss (har en 10 veckors bebis) så har det funkat bra med att släcka ner, sänka ljudet på tvn rätt tidigt vid 19-tiden och sen liggamma i sovrummet någon gång mellan 20-22 ungefär, beroende på dag och bebis humör 🙂 rekommenderar även starkt @vildabarn på insta för den som vill läsa om föräldraskap i olika delar av världen. Här i väst är vi väldigt måna om tex rutiner men det är inte så i hela världen, vad som är rätt och fel är upp till var och en 🙂

 • Emma says:

  Fick tvillingar för en vecka sen och vi kör amning + tillägg i flaska vissa mål var tredje timma, 08, 11, 14, 17, 20, 23, 02, 05. Väcker dem alltså om de sover då. De är dock lätt prematura (väger 2,5kg nu) så kanske kräver lite mer rutiner så, och sen vill vi hålla på det för att försöka få dem så synkade som möjligt.

 • Fanny says:

  Runt 4 månaders ålder, när mera “mat rutiner & sovrutiner kommer in” min Tjej är 8 månader i dag, runt 4 månaders ålder vaknar vid 7, flaska sen gröt till frukost, sover en sväng efter de, sen lunch & mellis, sen sover en timma ungefärt eftermiddag, mat & gröt till kvällsmat innan läggdags vid 7-8 tiden, vaknar en gång & får flaska, hon var exakt likadan tuttade konstant dom första 3 månaderna sen började jag med ersättning & blev så mycket bättte 😊

 • Hilma says:

  Förstår att det kan vara svårt det här med att veta hur man ska lägga upp allt, och att det är viktigt att dom får in en bra rutin ❤️
  Ser ut som ni har det mysigt i alla fall 🤗

 • Lina says:

  Jag har en snart 4 månaders kille, den enda rutin vi kan kalla rutin är nog nattning. Har kanske sen 1,5 mån ålder försökt gå med han samma tid. Just då var det mellan 21-22. Idag har vi sänkt det till mellan 19-20 och då får han flaska mat samtidigt som han läggs i sin säng. Han vaknar mellan 2-3 gånger för antingen napp eller mat. Vid 06-07 är han pigg och vill upp. Jag ammar inte utan ger ersättning och han har alltid sovit i sin egen säng ☺

 • Elisabeth says:

  Med barn nr 1 minns jag inte riktigt, men hade en sjukt bra barnmorska som sa att nattrutinen är viktig. Släck lampan när det är natt (tror aldrig det var efter kl 21), sen all amning och ev blöjbyten i mörker. Ignorera allt gulligt joller osv. Min förstfödda var sjukt morgonpigg typ 4.30 fram till ca 3 års ålder, fortfarande morgonpigg som 15 åring.
  Andra barnet var lite behändigare, han la jag kl 19, innan storasyster skulle i säng. Han var det bara att lägga ner och lämna så somnade han. Deras pappa jobbade rätt många kvällar så jag fick lösa kvällarna själv. När sonen var typ 3-4 månader sov han 19-7 varje natt. Hur skönt?
  Vi hade rätt strikta nattrutiner, då tycker jag att det löste sig rätt bra på dagen. Kanske inte roligaste upplägget men barnfria kvällar från kl 20 tycker jag är nice.

 • Nadia says:

  Vi började med att försöka med sovrutiner from 3,5- månaders ålder. Hade en bebis som inte somnade förens vid 11 på kvällen så vi började följa rulla vagns sovachema. Tog några veckor sedan funkade det hur bra som helat med sömntiderna och ammade fritt innan och efter. Om bebis somnade vid amning vid “fel tid” så väckte jag dock inte. 😊

 • Mia says:

  Vi började med sovrutiner runt 5 månader.

 • Angel says:

  Oj, vad förvånad, men framförallt besviken jag blev över att ni inte ens kunde gratulera Bianca till hennes makalösa Caia-framgångar i er podd, när TILL OCH MED Buster ville ta upp ämnet, men ni avundsjuka bitterf****r bara viftade bort Biancas succé?! Än mer då hon dessförinnan gästat er podd. Tror ni hon så lågt hade gjort detsamma? Nä just det – det är nog därför hon är så mycket framgångsrikare än er…

 • Lia says:

  Hoppas du får en underbar sommar <3

  Nu har jag bara 3 inbjudningar kvar till superbillig shopping med märkeskläder <3

  Best Secret:
  https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

 • Malin says:

  Det är så himla svårt med rutiner tycker jag. Vi började tidigt, vid 3 månader tror jag, för att vi hade såna problem med sömnen innan det. Vi tyckte att det gick snabbt att få in rutinen för natten men under dagarna så har han fått sova när han är trött fram tills någon vecka sedan (han blir 10 månader nästa vecka). Matrutiner hade vi nog inte förrän han började äta “riktig” mat när han var 8 månader, innan det så fick han äta när han visade att han var hungrig! Det är så himla individuellt från barn till barn tänker jag, och från familj till familj vad som fungerar!

 • oliviamalm says:

  Det är bara mysigt med massa barnsnack och härligt att du fortfarande updaterar under sommar och semester tider 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published.