Hur gör vi med ekonomin?

En gammal bild på mig och B
(egentligen har jag sagt att jag ska lämna honom utanför bloggen, dels för min egen skull men även för att han inte vill. Så det här är nog en av få bilder jag lagt upp på honom)


Något som kommer upp väldigt ofta är hur jag och B gör med vår ekonomi? Vi köpte ju lägenheten efter en väldigt kort tid tillsammans och genast då kändes det rätt att köra på en gemensam ekonomi. I början av vårt förhållande så hade B nog betalat det mesta, det är ju supergulligt och charmigt enligt mig men när vi väl blev seriösa så ville jag såklart att det skulle vara någorlunda jämställt mellan oss.

Nu är det ju olika hur gemensam ekonomi fungerar från par till par men tänkte förklara hur jag ser på gemensam ekonomi och hur vi delar upp den.
Vi har ett gemensamt sparkonto, där vi lägger in en summa pengar varje månad, den summan ska täcka amortering, ränta och avgift men ändå växa. Därifrån betalar vi även större köp som vi gör tillsammans, exempelvis någonting till lägen. Eftersom B tjänar mer än mig så vill han stoppa in mer. Något jag egentligen inte "stödjer" men eftersom han känner att det blir mer lika så gör vi så. Sen sparar vi en lite mindre summa till våra egna konton. Då har vi ungefär samma summa pengar kvar att leva på tills månadens slut. Jag brukar betala alla räkningar som kommer hem och mat när vi kör via Mathem medan B betalar det mesta med bilarna (som bensin och så) eftersom det är han som mest kör. När vi ska gå ut och äta så brukar vi köra att man betalar varannan gång och när vi ska köpa presenter brukar vi ta från våra egna sparkonton. Kommer ihåg vår första vinter, då sparade vi ingenting privat och jag hade bestämt mig för att köpa en Macbook pro till B, haha han var tvungen att betala ALLT månaden innan för att jag skulle ha råd med den så han förstod ju att jag hade bränt pengarna på en present, och där kände vi att vi måste ha ett separat sparande så det inte känns som man "betalar sin egna present" Men det är inte bara därför det är viktigt att ha ett separat sparkonto, enligt mig är det skönt att inte behöva fråga B om det är okej att köpa den där väskan eller om man får åka på den där resan med sina tjejkompisar. Ni fattar grejen liksom?

Hörni kan ni också göra en tjänst, tycker ni såna här inlägg är kul? Tryck på hjärtsymbolen nedan, förstår att inte inte alla orkar kommentera men det är så lätt att bara trycka på hjärtat så jag vet vad ni tycker om och inte :)

Nu ska jag till Nordiska Galleriets invigning, ska bli skoj! Har ju blivit en riktig inredningsnörd på sistone, måste ha med att jag är så sugen själv på renovera.

Gillar

Kommentarer